Jak przyrządzić idealne mięso na grilla?

Wydaje się proste i niewymagające, ale zdarza się i tak, że mięso z grilla po prostu nie wychodzi. Co zrobić, aby zawsze nasze dania zawsze były smaczne, a mięso idealnie wypieczone? Przeczytaj krótki poradnik przygotowany przez ekspertów sklepu internetowego Granpa.

Pierwszy krok to wybór mięsa i jego przygotowanie. Kupuj dobrej jakości produkty – to ważne, aby drób, wieprzowina czy wołowina były świeże i pochodziły ze sprawdzonego źródła.

Jeśli masz już mięso, zarezerwuj sobie trochę czasu na przygotowanie go. Sprawdź jakich zabiegów wymagają Twoje produkty, aby po zdjęciu z grilla były delikatne i kruche. Większe kawałki mięsa jak karkówka wieprzowa w całości lub żeberka warto potrzymać przez noc w solance. Inne rodzaje mięs będą najlepiej smakowały, kiedy dasz im „odpocząć” w marynacie i odłożysz na kilka godzin (lub na całą noc) do lodówki.

A kiedy zostało już tylko pieczenie mięsa na grillu, warto zacząć od wyboru metody grillowania – jednej z trzech:

  1. bezpośrednia – dla produktów z krótkim czasem grillowania (do 30 minut), jak kiełbaski, szaszłyki. Temperatura powinna być jednakowa na całej powierzchni rusztu.
  2. pośrednia – dla dużych kawałków mięsa oraz potraw pieczonych w całości. Temperatura na brzegu grilla jest wysoka, a danie zostaje umieszczone na środku rusztu – dzięki temu mięso piecze się powoli i dokładnie, nie przypalając się z wierzchu. Aby grillować tą metodą, trzeba mieć grill z pokrywą.
  3. 50/50 – po jednej stronie grilla temperatura jest wysoka, a po drugiej niższa. Mięso piecze się do miękkości w części chłodniejszej, a pod koniec możesz je zrumienić z wierzchu. Ta metoda sprawdza się także w przypadku grillowania jednocześnie dwóch potraw, wymagających innej temperatury.

Jedno jest pewne – aby przyrządzić idealnie wypieczone mięso niezbędne będą termometr i pokrywa, dzięki którym możesz kontrolować temperaturę wewnątrz grilla i skrócić czas grillowania, a Twoje potrawy będą soczyste i … bardzo smaczne 😊